Украинският национален отбор по лека атлетика се събира в Стара Загора за подготвителен лагер

Състезателите от националния отбор по лека атлетика на Украйна, които бягат от военните действия в родината си, ще се съберат на подготвителен лагер в Стара Загора. На стадиона под Аязмото украинските шампиони ще тренират за участие в предстоящото това лято Европейското първенство в Мюнхен.

По-голямата част от лекоатлетите на Украйна в момента са принудени да бягат със семействата си в различни части на Европа, в Турция и дори в САЩ.

До този момент за настаняване в Стара Загора са заявени 52-ма спортисти. Първите групи от Испания и други европейски страни се очаква да пристигнат още през следващата седмица.

Те ще намерят убежище в Стара Загора по инициатива и с финансовата подкрепа на Европейската лекоатлетическа асоциация, която в момента закупува за своя сметка самолетните им билети. Домакини ще бъдат Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ и Община Стара Загора.

В групата се очаква да присъстват световни и олимпийски шампиони, които ще се подготвят на тренировъчните бази на спортния комплекс „Берое“ и закритата лекоатлетическа писта, съобщи Емилия Драгиева, член на УС на СКЛА „Берое“. За целта Община Стара Загора ще предостави терените безвъзмездно.

Лагерът на украинския национален отбор по лека атлетика ще продължи до 15 август, когато започва Европейското първенство в Германия.

Европейската асоциация по лека атлетика е избрала Стара Загора заради добрата спортна база, изградена през годините с усилията на СКЛА „Берое“ и Община Стара Загора, както и огромният опит на старозагорските лекоатлети при организирането на национални и европейски състезания и Балканиади.

„В момента в Украйна е невъзможно да се тренира, затова ние протягаме ръка на украинските спортисти и ще им осигурим всички условия за пълноценна подготовка“, посочи Драгиева.

Спортистите ще бъдат настанени в хотел в Стара Загора. Всички разноски по тяхното пребиваване и изхранване ще бъдат за сметка на Европейската асоциация по лека атлетика.