Ще поскъпнат ли яйцата за Великден?

Птицевъдите предупреждават, че цените на яйцата ще се вдигнат заради покачващите се сметки за ток и суровини. През последната година браншът генерира и огромни загуби.

Към момента цената на яйцата е около 25 стотинки за брой. За да бъде един ръководител на стопанско предприятие успешен, освен че трябва да произвежда евтино, той трябва да продава скъпо. Цената на яйцата не може да очакваме да не следва цените на суровините, а те се покачват постоянно в последните 6 месеца. Нормално е цената на яйцата да се покачва”, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България Ивайло Гълъбов.
По думите му в страната ни има добре развито производство, затова едва ли може да очакваме голямо поскъпване на цената на яйцата.

“Търговските вериги винаги около Великден правят промоции. В България има силно развит конкурентен пазар, всеки се бори за клиенти. Заради това цените на яйцата са атрактивни през почти цялата година”, посочи събеседникът.

А за проблемите, пред които е изправен браншът, той уточни, че конфликтът в Украйна има преки зависимости, които са свързани с определени дисбаланси на пазара.

Гълъбов обясни, че най-големият проблем за птицевъдството е птичият грип, и че у нас има доста случаи на него. Той добави, че в България все пак са взети необходимите мерки това да се ограничи.