Опасни пътни знаци

По пътищата ни има не само дупки, но и други опасности. Фирми, които не са сертифицирани, продават и монтират пътни знаци.

Масово производители на знаци слагат по-нисък клас светлоотразително фолио, а на знаците пише, че е по-високият клас.

Войната по пътищата е проблем, с който държавата и обществото ни се борят от години. Въпреки това, България остава на едно от първите места в Европа по брой на катастрофите и жертвите на пътя. И тази година картината не е по-различна. От началото на 2022-ра, жертвите са с 30 повече в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова.

Една от предпоставките за инциденти на пътя са старите и некачествени пътни знаци, каза още експерта. Преди няколко дни Русинова и екипът й проведоха експеримент в новоизграждащ се участък на АМ „Хемус”, с който да докажат влиянието на знаците и маркировката върху поведението и реакциите на шофьорите и дали пътните знаци отговарят на европейските изисквания.

“Пътните знаци имат различни размери в зависимост от скоростта. В населените места, знаците са по-малки, а по магистралите, където скоростта е по-висока, трябва да са по-големи и с по-добра светлоотразителност. Целта е шофьорите да видят отрано пътния знак, за да имат повече време за реакция. В България обаче имаме един сериозен проблем. Преди повече от 10 години управляващите измениха максималната допустима скорост по магистралите от 120 на 140 километра в час. Тогава никой не си направи труда да провери дали големината на пътните знаци и класовете на светлоотразителност отговарят на тази скорост”, коментира Диана Русинова.

Резултатите от проведеното изследване на екипите на Европейския център за транспортни политики показват, че сегашните знаци по магистралите отговарят на изискванията за максимална скорост от 120 километра в час, а не за 140, което създава опасност за шофьорите.

Диана Русинова не е съгласна с позицията на Агенция “Пътна инфраструктура”, че пътните знаци не представляват голяма предпоставка за пътни инциденти.

Друг проблем по думите на експерта е масовата практика на производители на пътни знаци да слагат по-нисък клас светлоотразително фолио.

“Изискването е светлоотразителното фолио на знаците по първокласните пътища да е по-висок клас. За съжаление, на гърба на много от пътните знаци пише, че светлоотразителното фолио е 2-ри клас, но всъщност се оказва, че производителят е поставил по-ниския 1-ви клас, чиято гаранция е 7 години, а не 10. Много такива нарушения има със знаците във Варненска област”, коментира Русинова и  допълни, че тази порочна практика е откровена измама, която ощетява данъкоплатците и държавата, но най-вече е опасна за шофьорите, каза още Руснова.

“Има производител на пътни знаци, който твърди, че използва светлоотразителните фолиа на престижна международна компания. Проверка обаче установи, че тази компания никога не е продавала фолио на въпросния производител”, обясни Диана Русинова.

Тя и колегите й от Европейския център за транспортни политики са изпращали многократно сигнали до Министерството на регионалното развитие и благоустойството и до прокуратурата, но без резултат.