Павелбанци засаждат над 200 фиданки в Седмицата на гората

Над 200 дръвчета от вида червенолистен шестил ще бъдат засадени в община Павел баня в рамките на Седмицата на гората. Част от тях са дарение от ДЛС „Мазалат”, а други – закупени от Общината. Днес кметът Иса Бесоолу, служители на общинска администрация, учители и ученици и работещи в ДЛС „Мазалат” засадиха не малко дръвчета в дворовете на училища и детски градини, в градския парк, както и по алеята на ул. „Христо Ботев” в града.

Да изразят радостта си от инициативата, децата от градината в село Долно Сахране бяха изработили тематични картички, като подариха такава и на градоначалника. Малчуганите от ДГ „Синчец” в Павел баня се надпреварваха кой пръв да полее новозасадените фиданки. Активно в залесяването участва и общинска администрация, редом с еколога Елена Пеева.

Кметът Иса Бесоолу специално благодари на ДЛС „Мазалат” в лицето на директора инж. Деян Белемезов за това, че винаги се отзовава на инициативите на Общината и своевременно реагира на възникнали въпроси или проблеми. Градоначалникът не пропусна да подчертае също, че, когато институциите имат диалог помежду си, могат да работят изключително успешно.

Червенолистният шестил е широколистно дърво с широка конична до овална корона. Този бързорастящ вид достига до 15-20 метра максимална височина. За 10 години израства на височина до 6 метра и с ширина на короната – 5 метра. Годишният му прираст е 35-40 см. на височина и 20-25 см. на ширина. Младите листа са яркочервени, а през есента стават пурпурночерно-червени и лъскави. Този вид дървета не са претенциозни към почвени условия и се определят като изключително активен вид, устойчив на градски условия.

Засаждането на червенолистен шестил продължава и в следващите дни на територията на община Павел баня.