Художници набират средства за Читалищния дом-паметник в гр. Шипка

Народно Читалище “Светлина -1861”, град Шипка представя благотворителна изложба “Светлина за Шипка”, която ще представи 50 творби на художници от цялата страна.

Експозицията ще бъде официално открита на 7-ми април от 18ч.  в къща-музей „Дечко Узунов“, а добрата кауза е свързана с възстановяване на Читалищния дом-паметник в гр. Шипка.

Изложбата показва картини от художници от цяла България, които прегърнаха каузата за възстановяване на сградата на Читалището в град Шипка. 8 художника участваха в пленер в град Шипка под надслов “СВЕТЛИНА за Шипка” през лятото на 2021г., попроект на голям мобилен оператор. Към тях се включиха още 13 гост художника, които дариха свои творби за каузата. В проекта бе заложен и детски пленер. Осъществени са два такива. Първи с ръководител Ваня Запрянова и школа „Арт линия“, гр. Казанлък и втори с ръководител Севда Потурлян с деца от гр. Шипка. Сътворени бяха над 40детски рисунки, част от които бяха продадени на търг с благотворителна цел по време на III- то издание на „Шипка фест. Фестивал на изкуствата и занаятите.“, през септември миналата година.

До момента за възстановяване на сградата са събрани 2,029 лева (две хиляди и двадесет и девет лева) от дарения, закупуване на детски рисунки и заявки за закупуване на картини. Изложбата в Казанлък поставя официално начало на кампанията за набиране на средства за сградата.
На 01.05.2022 изложбата ще бъде представена в Пловдив в Балабановата къща, от където ще отпътува за Стрелча, София, Стара Загора, Плевен и Габрово.