Няма да затваряме ТЕЦ-ове

България не предвижда да затваря топлоелектрически централи заради Плана за възстановяване и устойчивост и Зелената сделка. 1 милиард и 800 милиона лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат насочени към затварянето на ТЕЦ-овете „Брикел” и „Бобовдол”.

Първият акцент в Плана за възстановяване е, че България изпълнява зеления преход и намаляването на въглеродните емисии без това да налага затваряне на въглищни мощности в Маришкия басейн. Имали сме три опции – да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на Плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме.

Третата опция, която сме договорили с Европейската Комисия, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната.Така наречените „американски” централи, които също работят в Маришкия басейн, няма да бъдат затваряни. Те имат гарантирани договори за изкупуване на енергия до 2026 г. Правителството е поело ангажимент въглеродните емисии, които се отделят от работата на централите, да бъдат намалени с 40%, а възможностите за това са вързани с миксиране на горивото и по-малко дни на работа.