Басът Ивайло Джуров в ЗИМЕН ПЪТ на Франц Шуберт на 17 април

Басът Ивайло Джуров и пианистката Деница Петрова ще представят на 17 април, от 19.00 часа на сцената на Камерна зала „България” един от върховете във вокалната художествена музика – „Winterreise/Зимен път“ по музика на Франц Шуберт и стихове на Вилхелм Мюлер. Ивайло Джуров се готви през целия си професионален път за „Зимен път” – среща се съвсем млад с цикъла и сега вече е готов да го изпълни в една осмислена и съвършена интерпретация. Негови са и преводите на текстовете на песните на последния вокален опус на Шуберт.

Сюжетът е условно понятие: няма интрига, кулминация, финал в общоприетия смисъл; по-скоро това е едно постепенно развитие на първоначалната душевна болка, драматичен монолог на поета, чиято любов е разбита, чувствата му са погълнати от грубия практицизъм на действителността.

„Безразсъден съм в желанието, през пустиня да съм сам…”

С тези думи скитникът преплита копнежа в себе си, със стремежа към безусловна свобода. Шуберт и Мюлер, без да се познават в земният си път, ни завещават, опусът на болката, мъката, радостта, любовта и надеждата!

“За мен във всяка от песните синтезът между слово и музика е толкова силен, че визуалните и звукови картини провокират душевността да достигне до край, до дълбоки емоционални хоризонти. Щастлив съм сега, че имам възможността да изпълня цялостно този цикъл и да го представя на публиката след Стара Загора и в София, за да съпреживеем заедно едно истинско пиршество на душата!” – споделя Ивайло Джуров.

ИВАЙЛО ДЖУРОВ е роден в Русе.Започва да свири на пиано на шест годишна възраст, а по- късно и на контрабас.На шестнадесет години е първия му досег до класическото пеене.Ако има нещо, което слага траен отпечатък върху музикалното му и емоционално усещане, то това е камерният жанр.Може би и за това пътят му го отвежда до Кралската консерватория в гр. Хага- Холандия.Още на седемнадесет години там изучава камерно пеене и немска фонетика при доц.Рина Корнелисенс.Черпи опит и вдъхновение от Дитрих Фишер Дискау, с когото се среща на майсторски клас през 1995г. във Виена. Именно той е причината още тогава да се запознае с някои песни от цикъла “Зимен път” на Вилхелм Мюлер и Франц Шуберт. 26 години след тази среща Ивайло Джуров е развълнуван и готов да представи пред софийската публика това музикално-поетично пътешествие.

ДЕНИЦА ПЕТРОВА е родена в Стара Загора в артистично семейство, започва да свири на пиано от 5- годишна възраст. През 1996 г. завършва средното музикално училище “Христина Морфова”, а през 2002 г. и Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив при проф. Роксана Богданова. Съпровождала е изпълнения на Веселина Кацарова, Надя Кръстева, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Камен Чанев и много други.

Ивайло Джуров пред БНТ – репортаж на Миглена Стойчева /излъчен преди отлагането на концерта, планиран за 5 февруари/:

https://bnt.bg/news/kamerti-koncerti-muzika-bez-granici-v-zala-balgariya-v312401-302443news.html?fbclid=IwAR3TgcSV7TS1YrbtywdE4BTwGyQxz3wLT3GVr9aoJL6Kri9BPb3mmxnxUVg

Важно!

Закупените билети за отложения от 5 февруари за 17 април концерт „Зимен път” на сцената на Камерна зала „България” – важат без презаверка.

Билети за концертите са налични на касата на зала “България”, онлайн и в
мрежата на Ивентим.

Цени на билетите:15 лв.

Специална цена за пенсионери – 12 лв.

За ученици и студенти от НМУ и НМА – 5 лева