Светло бъдеще за черния лешояд

След два месеца копулации и подготовка, двойката черни лешояди в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани снесоха дългоочакваното яйце. Яйцето бе взето в инкубатор, където за него ще се грижи екипът на проект “Светло бъдеще за черния лешояд”.

Инкубационния период, за който се излюпват яйцата на черните лешояди е около 54 дена, а на година снасят едва по едно яйце. Това прави вида уязвим, а възстановяването на една популация отнема дълъг период от време.Размножаването във волиерни условия е един от начините да се увеличи броя на освободените в природата индивиди, а също така и да се даде шанс на птици с трайни увреждания да изпълняват репродуктивната си функция.

Ако яйцето се излюпи, малкото ще се присъедини към освободените до момента в дивата природа на България 51 черни лешояда. А същевременно стана ясно , че в Стара планина се излюпи малко на вида!

Това е второто карталче, появило се в дивата природа на България, като част от програмата за завръщане на вида – 29 години след последното установено гнездене. Също така, това е второто успешно излюпване на птица от вида в Стара планина, от близо век насам.
Загнездването е част от систематичните усилия на екипа в района, довели през юли 2021 до наблюдението на 20 черни лешояди, което е рекорд за целите Балкани, извън размножителната колония в Източни Родопи, Гърция.