Тракийски университет първи подписа университетски договор, след срещата на президентите на България и Албания

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков и проф. Скендер Топи – ректор на Елбасанския университет „Александър Джувани”, Албания подписаха меморандум за разбирателство между двете висши учебни институции.

Това е първият подписан университетски договор след срещата на президентите на България и Албания. Припомняме, че преди седмица президентът на Република Албания Илир Мета беше на официално посещение в България, по покана на държавния глава Румен Радев. Теми от дневния ред на визитата бяха регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани. А съвместните отношения между Тракийския и Елбасанския университети са своеобразен отговор на поставените цели между двете държави и са първа крачка към добрите международни отношения в областта на висшето образование, обмена на полезен опит и съвместно израстване на страните от Западните Балкани.

Двата университета ще работят активно в научното сътрудничество, културния обмен, съвместните изследвания и по редица други начини за академично сътрудничество, които ще бъдат полезни и за двамата партньори.

Делегацията от Албания, Елбасански университет „Александър Джувани” – ректорът проф. Скендер Топи, д-р Ардиан Дурмиши – председател на Административния съвет и доц. Еда Чела – ръководител на отдел „Координация и международни връзки” посети Тракийския университет по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков.

Двата университета имат редица общи научни области, като икономика, педагогика, естествени науки, медицински и социални науки, в които могат да разгърнат съвместните си усилия в добър преподавателски и студентски обмен и научни изследвания и иновации.

В рамките на посещението висшите училища подписаха и договор по програма Еразъм+, който дава възможност на студенти и преподаватели да участват в дейностите в обхвата на програмата.