Гост в кв. Зора

Щъркел се разхожда свободно из Стара Загора. Той е изключително дружелюбен и позволява на хората да контактуват с него. Старозагорци са успели да снимат птицата, кацнала свободно на детска площадка и как се храни на градския пазар в един от кварталите на града.

Първоначално щъркелът е забелязан преди месец в детска градина и площадка за игра, където се разхождал свободно и дори позволил на децата да го докоснат и да му се порадват. Впоследствие станал редовен посетител на пазарчето в квартал “Зора”, където си похапвал зеленчуци.

Щъркелът е стар познайник на Центъра за диви животни “Зелени Балкани” . Преди година е бил техен пациент и носи името Яшар. Благодарение на маркировката му станало ясно, че преди да долети тази пролет в България, е пребивавал в турския град Текирдаг.

“Той е бил на детски площадки по улиците в Текирдаг, Турция. Впоследствие се е преместил по на север.”

И въпреки че присъствието на щъркелите близо до хората предизвиква радост, специалистите съветват, че не трябва да се държим с тях като с домашни любимци и да ги храним.

А тази вечер, за да бъде на сигурно място и да не бъде наранен, Яшар бе откаран със Зелената линейка в Спасителния център, за да бъде близо до естествената си среда.