Областният управител проф. Наско Василев се срещна днес с генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю

Областният управител проф. Наско Василев се срещна днес с генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Срещата бе по инициатива на турската страна. Г-н Конгерю е от една година на този пост. Неговият консулски окръг обхваща 10 български области, сред които и Стара Загора.

„Стара Загора е важна за нас област, защото след Пловдив тя е на второ място сред 10-те области по размер на турски инвестиции“, обясни турският консул. Според него местоположението на региона и инфраструктурата са добри предпоставки за разширяване на търговските взаимоотношения между турската и българската страна. „За много наши бизнесмени България е вратата към ЕС и те имат интерес да инвестират у вас“, каза консулът. Той допълни, че от представители на бизнеса чува позитивни отзиви за работата им тук и за доброто им взаимодействие с държавната и местната власт. На високо ниво са и отношенията в научната сфера. Тракийският университет вече от години си сътрудничи с едноименния университет в Одрин.

Областният управител проф. Василев благодари на Корхан Кюнгерю за добрите думи за България и за Старозагорския регион. Той заяви, че трябва да се продължи работата в посока на увеличаване на чуждите инвестиции, като се създадат максимално добри условия за бизнеса.

Двамата обсъдиха и възможността със съдействието на Областна администрация да в близко време да се организира визита на турски бизнесмени в Стара Загора и региона с цел запознаването им с областта и възможностите за инвестиции.

Днес турските гости ще посетят Тракийския университет и ще проведат разговори в ТПП-Стара Загора. По-късно им предстои и среща с турски бизнесмени, които вече развиват бизнес в Старозагорския регион.