Талантливо сопрано от САЩ в знаково оперно заглавие от репертоара на Старозагорската опера

Блестящото сопрано от САЩ  Аубри Баларо е избрала Стара Загора за своя дебют в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети – мечтана роля за всички сопрани по света. Завършва Музикалната консерватория в Оберлин с бакалавърска степен /2014/.Най-голяма заслуга за посвещаването й в тайните на оперното пеене имат изпълнителите със световна кариера баритонът Луис Ледесма и сопраното Морийн О’Флин, както и Дюн Махи, професор по пеене в Консерваторията в Кливланд, Охайо.

Певицата участва с успех в престижни конкурси: Прослушване на Националния съвет на Метрополитън опера /2017/ г., Международен вокален конкурс в Болоня /2019/, Световен конкурс за певци Vincerò /2021/, Laffont на Метрополитън опера /2022/. 

В кратката си професионална кариера Аубри Баларо трупа разнообразен оперен репертоар. Той включва Мюзета от „Бохеми“ на Пучини, Сузана от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Жулиета от „Ромео и Жулиета” на Гуно, Микаела от „Кармен“ на Бизе, Оскар от „Бал с маски“ на Верди, участва в много концерти.

През последната година Аубри  Баларо се е концентрирала върху класическия белкантов репертоар в оперите на Доницети. Тя усърдно подготвя ролята на Норина от „Дон Паскуале“ и Адина от „Любовен еликсир“. Най-голямо изпитание за гласовите и артистични възможности предлага ролята на Лучия ди Ламермур. Аубри Баларо с вълнение очаква срещата на сцена с публиката на Стара Загора. Въодушевена е от постановката на Огнян Драганов, чиято премиера беше реализирана на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора през 2015 г., а творческият екип получи награда „Стара Загора” 2016 и престижното отличие „Кристална лира” на СБМТД и Класик ФМ радио. На 16 април от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера Аубри Баларо ще си партнира с великолепен солистичен състав: тенорът Ивайло Йовчев ще бъде в ролята на Едгардо, младият баритон Йосиф Славов ще дебютира в ролята на Енрико Аштън, а световният бас Юлиан Константинов ще бъде в ролята на Раймондо. Участват още Георги Динев /Артуро/, Стоян Буюклиев / Нормано/, Тереза Бракалова /Алиса/, оркестър, хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”. Диригент Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов. Хормайстор Младен Станев.