Подписват договора за тунел под Шипка до края на април

До края на месец април се очаква да бъде подписан договорът за строителството на тунела под Шипка. Консорциумът, спечелил обществената поръчка за изграждане на съоръжението, е потвърдил ценовата си оферта. Предоставил е всички необходими документи, предшестващи строителството, които се проверяват от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Компанията ще има 9 месеца срок за проектиране на тунела, а реалното строителството ще започне през 2023 г.   Ако бъде подписан договорът с избрания изпълнител, реалното строителство може да започне още следващата година, защото преди това ще трябва да има проектиране.

Обединението с участници “Хидрострой”, “Пътни строежи – Велико Търново” и “Пътинженерингстрой-Т” беше едно от седемте обединения, участвали в процедурата, чиято прогнозна стойност беше 320 млн. лв. с ДДС, но не беше пределна, т.е. кандидатите нямаше автоматично да бъдат отстранени, ако не се вместят в нея.

Поръчката беше обявена преди цели две години, а ценовите оферти (финален етап от разглеждането на предложенията на кандидатите) бяха отворени през март 2021 г. Пътната агенция можеше след това да излезе с решение за избор на изпълнител, но се бавеше. Това се случи непосредствено преди първите парламентарни избори за 2021 г. и след това друг участник – “Трейс груп”, обжалва, но жалбата беше отхвърлена.

Така цената, на която обединението взе поръчката през март 2021 г., беше 358 млн. лв. с ДДС (най-ниската предложена) и щом като сега са я потвърдили, това означава, че са готови в условията на инфлация и непрекъснато покачващи се цени на строителните материали да изпълнят дейностите по строителство на тази стойност.