Премахват павилионите на “Lafka”

На 1-ви август, тази година изтича договорът с Община Стара Загора за разполагане на павилионите на “Лафка” в града. В договора е записана клауза, съгласно която при желание на Община Стара Загора обектите могат да бъдат закупени и придобити по тяхната ликвидационна стойност. При отказа на Община Стара Загора, фирмата ползвател е длъжна в 15 – дневен срок от изтиане на договора да премахне обектите за своя сметка. Тъй като, павилионите са в изключително занемарен вид, Общината е изпратила писма до фирмата ползвател, но тя изпълнява задълженията си по поддръжка на спирковите заслони. А що се отнася до занемарения вид на търговските обекти, фирмата “РИЪЛ ПРОПЪРТИС” АД е отговорила, че възнамерява да възстанови търговската си дейност през оставащия период на договора.

Чия е Lafka?

Собствеността на Lafka е плаваща и невинаги ясна. Свързана е с фирми и дистрибутори, които гравитират около цигарения холдинг и постоянно се преструктурират.

В документацията по делото КТБ “Табак маркет” АД е описана в един специален списък, изготвен преди фалита като част от “групата на семейството”, заедно с “Булгартабак” и неговите дъщерни дружества. През 2014 г., два месеца преди фалита на спонсора на проекта, в борда се появява интересно име – Волфганг Рекендорфер, международен консултант и собственик на сериозно количество дистрибуторски фирми от Сърбия, през Киргизстан, до Тайланд. Той регистрира българската фирма “Еф Ем Си Джи трейд”, в която е основен съдружник.

Във веригата обратни изкупувания и прехвърляния се намесва и името на “КТ Интернешънъл”, както е познат холдингът около “Винпром Пещера” и “Кингс Табако”, но и от двете места отричат за подобна връзка.

Към 2019 година с равни дялове са две фирми – “Еф Ем Си Джи трейд” АД и “Благоевград БТ”. Първото дружество е собственост на едноименна австрийска фирма с управител от Люксембург, а за второто вече е ясно, че концентрира всякакви активи, свързани с Делян Пеевски.