Изграждат паметник на Светите братя Кирил и Методий

Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора ,обсъди възможността за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий в старозагорския парк „Св. Игнатий Старозагорски”, както и за издигане на паметник на Тодор Александров в града. Двете инициативи ще бъдат внесени за обсъждане на заседание на Общински съвет Стара Загора.

Подкрепа получи и идеята за изработване по време на детски пленер на цветно мозаечно пано. С него да бъдат покрити компрометирани участъци в парк „Артилерийски”. „Изработването на мозечното пано от децата ще се превърне в своеобразен празник”, каза по време на заседанието вносителят на идеята Стойка Матева от Арт Студио Мозайка.

Одобрение получи направеното предложение за кандидатстване за възстановяване на чешмата с минерална вода на Старозагорските бани по проект на бутилираща компания за минерална вода, съвместно с Националното сдружение на общините, целящ обновяването на 30 български чешми. Целта е да бъде извършен цялостен ремонт и обновяване на чешмата в курортното селище. Представители на местното читалище „Христо Ботев 1952″ изразиха желание за реставриране и на скулптурната фигура на жена, която се намира непосредствено над чешмата.

Положителни становища бяха изказани и за поставяне на паметна плоча на бележития старозагорски учител и адвокат  Стефан Зафиров. Одобрение получи и предложението за изрисуване на графити на природна тематика (ловен сокол) на източната фасада на общежитието на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина след съгласуване на проект. Идеята е на Сдружение „Зелени Балкани”.