Всеки четвърти българин смята, че бежанците от Украйна са заплаха за сигурността ни

25,2% от пълнолетните българи смятат, че бежанците от Украйна са заплаха за сигурността на България. Това показват данните от проучване на „Галъп интернешънъл болкан”. Близо 50 % от анкетираните не споделят подобни опасения спрямо бягащите от конфликта, а останалите запитани се колебаят.

Очакванията на 84,9% от участниците в проучването са цените да растат през следващите месеци, а по-оптимистично настроените са едва малко над 10 на сто – 7,5% очакват запазване на нивата и 2,9% – поевтиняване.

„Данните от последните две тримесечия на независимата изследователска програма обаче показват, че ръстът на тревогата не е продължил – през есента очакването за повишения на цени бе достигнало дори близо до 90%, през зимата – над 86%. Това означава, че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат своя ръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели”, коментират авторите на изследването.

Необходими ли са предсрочни избори? 47,4% отговарят отрицателно, а 22,2% – положително. Прочитът на „Галъп интернешънъл”: „Данните ясно сочат, че опцията „нови избори” не е предпочитана – това обикновено е свидетелство за липса на изградена конкретна политическа алтернатива, за умора от политическата несигурност и т.н.”

Одобрява се промяната в режима на маските у нас – 57,8% смятат, че преминаването от задължително носене към препоръчително е добър ход, а 29,3% не го одобряват. Според авторите на изследването „в този специфичен ресор е една от най-силните обществени оценки за текущите политики”.

Изследването е независимо.