Представиха книгата „Господарите на Крън и техните съкровища. Средновековната история на Казанлък” в града на розите

На територията на днешния град е открит замъка на деспотите на големия средновековен български център Крън, разбираме от страниците на новата книга на проф. Овчаров . В нея се представя конфискуваното от иманяри златно съкровище от накити на последната принцеса на града. След като е иззето след съдебни битки от иманярите , то бе представено на самостоятелна експозиция със средновековни предмети в Исторически музей „Искра“.

,,Доста малко са известни тези факти .Мога да кажа , че вътре има няколко основни акцента. Преди всичко – това е самото съкровище , което се оказа от началото на 14 век със сигурност,на жена , дама от много висок ранг – вероятно деспотица или в това ниво .Намерено е на територията на Казанлък и е свързано безспорно с неговите управители .Но също така са много важни , като изключим чисто теоретичната страна ,която се развива цялата история на Крънската област през 13-14 век, като паметници говорят изчезналият замък на деспотите на Крън ,който е бил на територията на самия Казанлък .Слава богу , се е запазила една снимка черно – бяла от 1916 година ,която ни показва макар и така доста лоша снимка , но все пак снимка ни показва какво е представлявал. На базата на него , на тази снимка аз правя реконструкция на замъка и разбира се с аналогии от епохата.,, сподели проф. Овчаров.
Археологът разказва и за Тюлбето край прочутата Казанлъшка гробница, където според проф. Овчаров е идентифициран мавзолеят на най-видния османски пълководец от ХІV в. Лала Шахин – човекът, завладял цяла Южна България, но спрян от армията на цар Иван Шишман на подстъпите на София.

,,Завоеванието в 1369-72 година на Крънската област , много героична е била отбраната , но така или иначе османците го завладяват и те оказват до голяма степен почит на така на храбростта на българските войни , когато избират за място на своя най-голям пълководец именно района на Казанлък , Тюлбето , хълма Тюлбето до Казанлъшката гробница.“
Професор Николай Овчаров ще продължи на донаписва историята на средновековния град .Той ще стане новият хит на културния туризъм в града заедно с „Долината на тракийските царе” и паметника на връх „Бузлуджа”.