Бойко Борисов посети изцяло обновения манастирски комплекс в Шипка

Бойко Борисов присъства на официалното освещаване на манастирския комплекс на територията на храм паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

В първия ден от Светлата седмица, комплексът бе осветен от негово Високо преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който преди това отслужи света божествена златоустова литургия в храма, където продължава да тече ремонт на камбанарията. В края на 2020 година правителството отпусна 1,6 милиона лева за ремонт на камбанарията. Очаква се тя да бъде завършена през септември, когато ще бъдат и тържествата по случай 120-годишнината от освещаването на храма.

Манастирският комплекс бе изцяло ремонтиран с 3 млн. лв., отново с отпуснати от правителството средства в началото на 2021 година. Сградата на бившата семинария вече е изцяло ремонтирана и обзаведена. Оборудван е и медицински кабинет. Митрополит Киприан показа резултата на Бойко Борисов, който коментира, че когато за пръв път е посетил мястото сградата е била без покрив, а гредите са били паднали в стаите.

Реновираната сграда е била предназначена за Семинария (Духовна академия към Московската патриаршия). По време на Междусъюзническата война в нея настаняват ранени войници. Оцелелите от тях създават семейства с местни и сградата осиротява. Превръщат я в сиропиталище – Дом „Шипка“, а след преустановяването на дейността му тя става санаториум за лечение на болни от силикоза  до 1996 година, от когато сградата е разграбена и започва да се руши.