Кинофестивалът „Златната липа” ще завладее Стара Загора за девети път

Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа” 2022 вече е с готова селекция на програмата си. Фестивалните дни тази година ще бъдат от 28 май до 1 юни, през които жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да гледат най-добрите киноленти от Европа, създадени през последните една-две години.

Досега са подбрани повече от 42 заглавия . За първи път тази година филмите от програмата на „Златната липа” ще се прожектират на три екрана. Основните два отново ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески”. Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център „Загора” в бившия Синдикален дом на културата.

Регламентът на „Златната липа” остава непроменен. Селекцията на филмите е разделена на конкурсна и извънконкурсна програма. В конкурсната програма влизат 9 филма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури. Членовете му ще присъдят наградите „Златна липа” за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.

Един от очакваните моменти и тази година ще бъде връчването на наградата за цялостен принос в киното, която досега са получавали Мария Статулова , Джанкарло Джанини , Васил Махайлов , Татяна Лолова, Гинка Станчева , Васил Банов , Ян Енглерт), Владимир Пенев .

В петте фестивални дни Стара Загора отново ще се превърне в притегателен център за звездите на българското кино. Едни от най-известните лица от киното, телевизията и театралните сцени ще бъдат част от церемониите по откриването и закриването и останалите съпътстващи събития на „Златната липа” 2022. Много от авторите и участниците във включените филми в конкурсната и извънконкурсната програми ще представят лично своите творби.

За първи път в селекцията на „Златната липа” попадат филми от Албания.

Специално място и в това издание на „Златната липа” е отредено на българското кино. Тази година почитателите на фестивала ще имат възможността да гледат 10 нови български заглавия. Повечето от тях са документални филми с изключително силни послания.

Детската програма ще бъде насочена предимно към ученическата и младежка аудитория, които ще имат възможността да гледат няколко много интересни ленти, между които и нов български музикален филм по, заснет с участието на студенти от Софийския университет. Децата ще се насладят на много забавен пълнометражен анимационен филм от Дания.

Така обратното броене до постилането на червения килим в Стара Загора вече започва.