На 92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора

На 92% е готово строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия.

Изпълнителят е поел ангажимент интерконекторът да е готов до края на юни, а от юли започват тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври.

Проектът е съвместен е се развива от компанията на територията на двете държави, представлява се от двама изпълнителни директори и двама акционери – 50% от БЕХ, чийто принципал е Министерство на енергетиката и 50% от “Посейдон”, зад които са гръцката алтернатива на “Булгаргаз” и италианската.

Линейната част на газопровода е готова и на двете територии, тръбите са положени и обратно засипани, направена е хидроатестация.

Това, което е забавило проекта е, освен коронавируса и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които са пристигнали в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, Заради забавянето от 1  януари са начислени неустойки в размер на около 90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на контракта, който е 145 млн, като те биха се начислили до средата на юни.

50% от капацитета на проекта е резервиран. Като, освен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан, има и резервации на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.