По обвинителен акт на Районна прокуратура – Стара Загора е осъден мъж на 3 г. и 6 м. затвор за шофиране след употреба на метамфетамини

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура-Стара Загора е осъден Д.Н., на 23 г. Той е признат за виновен за това, че на 08.03.2022 г. в гр. Мъглиж, обл. Стара Загора, е управлявал моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Астра“, след употреба на наркотични вещества – метамфетамини, установено по надлежния ред с техническо средство. Деянието е извършено повторно. Престъплението е квалифицирано по чл. 343б, ал.4, вр. с ал. 3, вр. с чл.28 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 8 март 2022 г. около 03,05 ч. Д.Н. управлявал лек автомобил в посока от гр. Стара Загора към с. Ягода, общ. Мъглиж. Той не спрял на подаден сигнал от служители на полицията. По-късно техни колеги забелязали колата и отново се опитали да я спрат. Д.Н. не се подчинил и минал покрай тях, без да намали скоростта на движение. Служителите на МВР успели да спрат автомобила в гр. Мъглиж. Водачът Д.Н. бил тестван с техническо средство, което отчело положителен резултат за наличие на метамфетамини. Той заявил, че е употребил половин грам от наркотичното вещество за забавление. В колата се намирал и друг пътник.

Д.Н. е осъждан. Настоящото престъпление е било извършено в изпитателния срок на условно осъждане за същото по вид деяние. Съдебното производство е проведено задочно – в отсъствие на подсъдимия. Районен съд-Казанлък е наложил на Д.Н. наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, глоба в размер на 500 лв. и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години и 6 месеца.

Първоинстанционната присъда на Районен съд-Казанлък подлежи на обжалване и протестиране.