Стара Загора е домакин на регионална конференция на тема „Пътят към приобщаващото образование”

Стара Загора е домакин на двудневна регионална конференция по повод 15 години от създаването на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование на тема „Пътят към приобщаващото образование”.

“Образованието е тясно свързано с приобщаването. Много е трънлив пътят към достигане до нуждаещите се и оказване на подкрепа към тях. За съжаление все повече хора и най-вече деца имат нужда от подкрепа. Центърът в Стара Загора има много добри специалисти, които реагират много бързо и помагат”, приветства присъстващите зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя допълни, че е небходимо разширяване на броя на специалистите- логопеди, психолози, ресурсни учители, които да работят в полза на приобщаването.

По време на конференцията ще бъдат представени добри практики в процеса на приобщаването на децата, които се прилагат в детски градини и училища. В област Стара Загора децата и учениците, които имат нужда от допълнителна подкрепа са 565. Общо 54 училища и 37 детски градини вземат участие в процеса на приобщаващо образование в областта.

В конференцията  вземат участие още представители на Министерството на образованието и науката, Регионалното управление по образованието и специалисти в сферата на приобщаващото образование от страната.