10 нови филма от Европа ще се състезават в конкурсната програма на „Златната липа“ 2022

За първи път в конкурсната програма на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ влизат два български игрални филма. Това са филмите „Януари“ (2021) по едноименната пиеса на Йордан Радичков с режисьор Андрей Паунов и „Жените наистина плачат“ (2021) на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова, чиято премиера миналата година се състоя на фестивала в Кан. Във филма участва и младата звезда Мария Бакалова, която преди година спечели номинация за Оскар.

Така в конкурсната програма на „Златната липа“ влизат общо 10 филма – България, Дания, Франция, Испания, една копродукция на Хърватия и Сърбия, Унгария, Италия, Австрия и копродукция на Франция, Германия, Белгия и Швеция. Всички те са произведени през 2021 година.

За лентата на Андрей Паунов „Януари“ може да се каже, че е изключително интересна версия на превърналата се в класика пиеса на Йордан Радичков. В „Жените наистина плачат“ пък има силно старозагорско присъствие – в лентата участва с епизодична, но много важна роля, ръководителят на Спасителния център за диви животни д-р Руско Петров и един от лекуваните от него… щъркели.

Изключително интересно е участието на Франция с филма „Евгения Гранде“ на режисьора Марк Дюген, създаден по романа на Оноре дьо Балзак. В извънконкурсната програма почитателите на „Златната липа“ ще имат възможност да видят още една френска продукция по класическо произведение на Балзак – „Изгубени илюзии“ на режисьора Ксавие Джаноли.

Сред претендентите за награда „Златна липа“ е и унгарската продукция „Токсикома“, на режисьора Габор Херенди, която разказва действителната история на известния унгарски актьор Дьозьо Сабо и неговата изстрадана победа над зависимостта от наркотиците.

Дания също ще претендира за статуетка с драмата „Вкусът на глада“. В главната мъжка роля на филма ще видим датския кино и театрален актьор Николай Костер Велдау, който стана световноизвестен с ролята си на Джайм Ланистър в мегапродукцията „Игра на тронове“. Лентата дълбае в сложния свят на любовта и какво се случва, когато тя бъде проядена от червея на съмнението.

Испания влиза в конкурсната програма на „Златната липа“ с комедията на Давид Маркес „Клуб на безработните“. Всяка сутрин четирима приятели, вечно недоволни от живота, се срещат в един бар, за да пият бира, критикувайки целия свят. Имат едно общо нещо: и четиримата са безработни. Всички освен един…

Хърватско-сръбската драма „Синьо цвете“ на режисьора Зринко Огреста прави любопитна равносметка за живота на главната героиня – жена на средна възраст, която трябва да стъпи върху миналото и настоящото, за да направи избор за своето бъдеще.

Безспорен интерес в конкурсната програма на фестивала ще предизвика филмът от Италия на режисьора Нани Морети „Три етажа“. Серия от събития променя радикално живота на жителите в градска кооперация, разкривайки техните трудности в ролите на родители, братя, сестри или съседи, в свят, в който съжителството е под знака на страха и омразата.

Филмът от Австрия „Кламър“ разказва личната история на харизматичния австрийски скиор Франц Кламър и предизвикателното ски спускане по време на Зимните олимпийски игри през 1976 г., в което може да има само един фаворит, който обаче трябва да се пребори с нечовешкия натиск от страна на обществото, спонсора, сменящ екипировката му в последния момент заради рекламни цели, влошаващото се време и неспирната конкуренция…

Копродукцията на Франция, Германия, Белгия и Швеция „Островът на Бергман“ разказва за семейна двойка, която се усамотява на остров Форьо, вдъхновил Ингмар Бергман за заснемане на едни от най-добрите си филми. Семейството се надява на острова да получи вдъхновение за сценариите на новите си филми. В процеса на работа обаче границите между реалността и художествената измислица започват да се размиват…

Десетте филма ще бъдат оценявани от петчленно жури с председател големият български режисьор, аниматор, художник и карикатурист, проф. Анри Кулев. Член на журито ще бъде унгарският режисьор Кристина Грошан – кинематографист, чиито художествени филми обикалят световните фестивали за късометражно кино.

Друг член на журито е Марк О’Халоран – писател и актьор от Ирландия. На екрана той се изявява в множество филми, сред които нашумелият „Бъдещето на историята“, режисиран от Фиона Тан. Съвсем наскоро той участва и в драмата на Шейн Медоу, „The Virtues“ за която печели най-добра поддържаща мъжка роля на наградите IFTA 2020.

Третият член на международното жури идва от Латвия – Матис Кажа е на 27 години, но вече е известен продуцент, режисьор и писател. Той има бакалавърска степен в специалносттa „Кино и Телевизия“от нюйоркската школа по изкуства „Тиш“, притежава магистърска степен в областта на Аудиовизуалните и изпълнителски изкуства от Латвийската академия на културата.

Последният член на тазгодишното жури ще бъде авторитетният продуцент, композитор, писател и сценарист от Великобритания Фиона Хау. Тя е продуцент и композитор на D-трилогията от игрални филми на Гарет Джоунс – „Желание“ /Desire/, „Наслада“/Delight/ и „Делириум“/Delirium/.

Петимата членове на журито ще имат сложната задача да присъдят наградите „Златна липа“ за най-добър филм, за най-добър режисьор, за най-добра мъжка роля и най-добра женска роля.

Деветото издание на фестивала „Златната липа“ ще бъде открито на 28 май и ще продължи до 1 юни. Филмите от програмата му ще се прожектират в залите на Държавна опера Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Културен център „Загора“.

Входът за всички прожекции ще бъде напълно безплатен за посетителите, както винаги е било досега, благодарение на организаторите на фестивала и Община Стара Загора.