Богата програма за Нощта на музеите в Казанлък

Художествена галерия – Казанлък съвместно с ИМ „Искра“ са подготвили богата програма по случай Европейска нощ на музеите 2022г, която ще се състои на 14 май.

Програмата ще започне с инициативата „Заедно в изкуството с Иван Милев“, в която ще вземе участие писателката Кристина Тужарова. Събитието ще се проведе в къща музей „Ненко Балкански“. Малко по-късно ще имате възможност да се включите в творческа работилница на открито в къща музей „Дечко Узунов“ под ръководството на творците на школа „Арт линия“.

Постоянните експозиции на галерията и музея ще бъдат със свободен вход от 16 ч. до 24 ч. Временните изложби, които ще можете да разгледате са „Цветове в долината“ на Минко Попдимитров, „Останки за дълготрайна употреба“ на Силвия Попова, „Да прекрачиш в миналото“ – съвместна изложба на ИМ“ Искра“ и Регионален исторически музей Велико Търново. Временната изложба, която гостите и жителите на Казанлък ще могат да разгледат в къща музей „Дечко Узунов“ е „Семинар за сънища“ на Драгол Пенчев, а в къща музей „Ненко Балкански“ са „Светогорска легенда“ на Иван Милев от частна колекция и „(Не) Сериозно“ на Веселин Дамянов – Вес.

За останките и тяхната дълготрайна употреба ще имате възможност да си поговорите с младата художничка Силвия Попова между 17-18 ч. в централна сграда. По-късно – между 18.30 – 19.30 ч. – ще имате възможността да си поговорите със Силвия Чолева и д-р Кирил Василев за българската литература в къща музей „Дечко Узунов“. След кратка пауза от 20 ч. програмата продължава с „Часът на твоето мълчание“ – фрагмент от едноименния театрален авторски проект на Тодор Боянов с участието на Петър Петров и Димитър Кабаков в къща музей „Ненко Балкански“.

От 22 ч. в сградата на Художествена галерия – Казанлък ще можете да се насладите на един истински музикален фурор, а именно – Белослава, която за първи път гостува в Казанлък.

За финал на вечерта ще можете да се потопите в документалния филм за Иван Милев по сценарий на Димитър Стоянович.