155 са образуваните административни дела по жалби на собственици в “Бедечка”

155 са образуваните административни дела по жалби на собственици в ,,Бедечка”. С тях те оспорват актове на Общинския съвет и кмета на Стара Загора. По 121 – но от делата има окончателни решения на Върховния административен съд.

Подробният устройствен план на „Бедечка” бе отменен частично като незаконосъобразен.Според съда той е  приет в нарушение на Закона за устройството на териториите.

„Според съдебните състави одобреното изменение на подробния устройствен план за регулация противоречи на императивната разпоредба на чл. 15, ал.2 от ЗУТ, според която с последващи подробни устройствени планове могат да се урегулират само улици и квартали, без да се променят границите между поземлените имоти, а незаконосъобразността на изменението на плана за регулация влече незаконосъобразност и на изменението на плана за застрояване”, мотивира се Административният съд.

От друга страна с решение №1115, за територии в които не преобладават дървесни видове, следва да се запази видът устройствена зона, предвидена в предходния общ устройствен план на гр. Стара Загора. Изменението на ПУП е извършено и в нарушение на чл.108, ал.5 от ЗУТ, тъй като не е доказана и обоснована икономическата целесъобразност на изменението, нито пък е мотивиран и обоснован баланс между частните и обществените интереси.

Съдът е установил ,че в процесните имоти има картотекирани декоративни и недекоративни дървета, няма парково осветление, а евентуалното им застрояване може да засегне съществуващите дървета, но всичко това зависи от одобрения инвестиционен проект.  Възможно е и друго устройствено решение, освен приетото от общинския съвет.

Налице е и нарушение на чл.63, ал.4 от ЗУТ. Съгласно тази норма, проектите за подробни устройствени планове, с изключение на проектите за парцеларни планове за обектите на техническата инфраструктура извън границите на урбанизираните територии, задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване.

Съдът е приел, че са налице пороци в решението на Общински съвет Стара Загора, които налагат отмяната му . Касае се за закононарушения, които водят до унищожаемост на акта.

Делата срещу решението на Общинския съвет за обжалване на плана са 33 на брой . По тях досега Общинска администрация е платила съдебни разноски малко над 32 хиляди лева.