Кметът на Чирпан: Професионалната гимназия по селско стопанство е водещо училище в България

Модерен спектакъл беляза 80-тата годишнина на Професионалната гимназия за селско стопанство в Чирпан. Атрактивният разказ за осемте десетилетиявърна поколения възпитаници, гости, бивши и настоящи учители и ученици към създаването на училището и показа неговото развитие.  „Преминало през различни етапи от своето съществуване, днес ПГСС е модерно иновативно училище, съхранило традициите, които предава с любов на младото поколение”, заяви в тържественото си слово директорката му Таня Тотева. 

„ПГСС е водещо училище не само в нашата община, то е водещо и сред професионалните училища в страната и неслучайно е иновативно. Училището инвестира успешно и в бъдещото на Чирпан, защото подготвя можещи кадри за икономиката на общината”, каза кметът Ивайло Крачолов. По думите му днес то е с впечатляваща  история и с най-много спечелени европейски проекти в старозагорска област. Той пожела Гимназията да продължи със стремежа за съвременно модерно образование и възпитаниците да остават в чирпанския край.  

Кметът връчи с огромна чест и удоволствие  почетен плакет за цялостен принос на директора Таня Тотева по решение на колектива. „Днес тя пише съвременната история на професионалната гимназия и нейната всеотдайност и отговорност участват в  развитието на общинското образование”, заключи Крачолов.

Директорът  връчи благодарствени плакети на кмета Крачолов, на Общинския съвет, на партньори и спомоществуватели. Почетни символи за принос в образованието получиха заслужили учители.  Ученик на годината стана Мирела Николова от 12 а, която прочете свое стихотворение, посветено на училището.

Гости на тържеството  от Община Чирпан бяха и зам.-кметът Румен Тунанов, и директорът на Дирекцията по образование и култура Ангелина Паскалева. Поздравително слово от името на началника на  РУО-Стара Загора поднесе ст. експертът Иванка Петкова. Поздравителен адрес изпрати и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. С  видеообръщение поздравиха училището си  бивши ученици, които днес работят в местната власт,  полиция, прокуратура, банки, лекари, университетски преподаватели, студенти и др. По оригинален начин бяха презентирани всички професии и 10-те специалности в ПГСС. 

Международни и национални конференции, регионални конкурси, срещи, партньорства, множество идеи и редица прояви съпътстваха годишнината. Тържественото събитие, включващо иновативни методи, съвременни технически средства,  използване на модерни дигитални технологии и образователна креативност илюстрира посланието на гимназията „Традиции, съвременност, иновации и гордост 80 години”.