Смяна на населеното място

През миналата година от област Стара Загора са се изселили в други области в страната и в чужбина 3684 лица. Най-голям е броят на изселилите от област Стара Загора и заселили се в областите София-града, Пловдив и Хасково.

През 2021 г. в преселванията между населените места в област Стара Загора са участвали 3 916 лица.

От всички, които са променили своето обичайно местоживеене вътре в областта, 45.2% са мъже и 54.8% – жени.

По отношение на възрастовата структура с най-голям относителен дял сред преселващите се са лицата на възраст на 60 и повече години – 27.6%, следвани от лицата във възрастовата група
20 – 39 години.

Най-голямо териториално движение има по „град – село” (38.2%), следват направленията „село – град” (34.2%) и „град – град” (17.2%). Значително по-малък по брой и относителен дял е миграционният поток по направлението „село – село” – 10.4%

През 2021 г. в от други области в страната и чужбина в област Стара Загора са се заселили общо 3 781 лица. Най-голям е броят и относителния дял на заселилите се от областите София-град, Сливен, Пловдив и Хасково.

От област Стара Загора са се изселили в други области в страната и в чужбина 3684 лица. Най-голям е броят на изселилите от област Стара Загора и заселили се в областите София-град и Пловдив.