Кметът Галина Стоянова: Честит 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Уважаеми казанлъчани, уважаеми преподаватели и културни дейци, ученици, студенти, родители,

На 24 май всички се гордеем като нацията, дала уникалната писменост на целия славянски свят. Тази важна роля на нашите предци носи и голяма отговорност към нас – да пазим словото. Живеем в бързо време, сякаш ускорено. В него се преплитат огромни информационни потоци. Изисква се повече усилие да достигнем до автентичната истина. Живеем в информационното време на социалните мрежи, но това означава да сме бдителни къде насочваме вниманието си и да уважаваме миговете на покой.

А всичко започва от думата. С избора на думите, които използваме ние даваме сила на речта, а после и на делата си. Ако искаме да сме част от света, в който мечтаем да живеем трябва да сме грижовни към думите, които изричаме. Ако в тях вложим добро, нежност и човещина, то тези качества ще пребъдат. Ако се поддадем на думите на обидата – те ще ни потискат, гнетят, натъжават…

Затова в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и на славянската книжовност искам да приканя децата и младите хора на Казанлък да са жадни и неуморни за знания и да щадят силата на думите. Уважаеми родители, учете децата си на добри обноски и начин на изразяване! Уважаеми учители, партнирайте на децата да преоткриват хубостта и богатството на нашия език! Културни дейци, правете ни богати и горди на знания за културно-историческото ни наследство!

Заедно можем да пресъздадем живота, който искаме да живеем – мирен, изобилен и благоденствен!

Честит празник!

С уважение,

ГАЛИНА СТОЯНОВА

Кмет на Община Казанлък