Надя Тончева ще бъде вписвана в „Почетната книга на град Казанлък“

Надя Тончева ще бъде удостоена с вписване в „Почетната книга на град Казанлък“ за нейните изключителни постижения в областта на музикалното изкуство. Като дългогодишен изпълнител, педагог и преподавател тя е допринесла за съхранение на българското и световно музикално наследство.

Надя Тончева е завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив, със специалност пиано.

През 1983 г., още като студентка, приема поканата на композитора Кирил Тодоров, да се присъедини към новосформираната от него акапелна формация „ТРАЯНА“. Нейната вокална адаптация на симфоничното произведение „Ръченица“ от Петко Стайнов е включена в учебниците по музика, като задължително за слушане произведение и влиза в репертоара на много хорови колективи в страната и в чужбина.

В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джазова сцена като изпълнител с безпогрешно разпознаваем маниер на пеене, с богатия на обертонове „кадифен“ глас, вместващ се в рамките на четири октави.

Участва в съвместни проекти с някои от най-изтъкнатите джаз-музиканти в България: Васил Пармаков, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов Еко, ансамбъл „Спектрум“, Теодосий Спасов и много други. Със свои  музикални проекти участва в множество международни джаз фестивали.

През 2015-та година изнася самостоятелен концерт по повод откриването на българската експозиция на тракийското изкуство в Лувъра пред дипломати от цял свят. Година преди това Надя Тончева участва със самостоятелна програма  в „Седмица на българската култура“ в българското посолство в Берн – Швейцария.

Надя Тончева  е инициатор и организатор на джаз фестивал в родния си град Казанлък (който вече има пет успешни издания), „Младежка Джаз“ сцена и „Конкурс за млади джаз изпълнители“ в Стара Загора.. От тринайсет години е преподавател по „Поп и джаз пеене“ в Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“- гр. Стара Загора. За този период нейните ученици са спечелили над сто и двайсет награди от национални и международни конкурси.

През 2016 – та г. получава държавно отличие „Златен век“ – звезда за  принос към българската култура.