Филм със “Златна мечка” открива кинофестивала “Златната липа”

Филмът на испанския режисьор Карла Симон „Алкарас“ (2022) ще открие Международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който стартира утре в Стара Загора.

Лентата излезе в началото на тази година и пожъна огромно признание като спечели „Златната мечка“ на 77-то Берлинале. Така „Алкарас“ стана първият филм на каталунски език, който получава тази награда.

Самата Карла Симон е с каталунски произход, родена е през 1986 година в Барселона. Дебютният ѝ филм „Лято 1993“ също е на каталунски език и е носител на много световни филмови награди и номинации.

„Алкарас“ разказва историята на семейство производители на праскови в малко каталунско селце. Животът на фамилията се променя, когато собственикът на тяхното голямо имение умира, а неговият пожизнен наследник решава да продаде имота…

Прожекцията на филма е утре вечер, 28 май, веднага след официалната церемония по откриването на фестивала, която ще започне в 17.00 часа пред западния вход на Държавна опера Стара Загора.

По традиция прожекциите от програмата на „Златната липа“ ще започнат още в съботния предиобед, изпреварвайки официалното откриване.

Първите две ленти ще се завъртят в 11 часа. В залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще видим документалния филм от Албания „В свободен стил до Черна гора“ (2021), а в залата на Културен център „Стара Загора“ (бившият Синдикален дом) ще се завърти датската пълнометражна анимация „Създатели на сънища“ (2020).

От 13 часа в същите зали започват прожекциите на латвийската младежка комедия „Смотанячки“ (2021) и на датския документален филм, посветен на климатицните промени,  „70/30“.

В 15 часа отново в залите на библиотеката и на Културен център „Стара Загора“ ще се прожектират две комедии. Първата е „Два лъва към Венеция“ (2021) – изключително весела история от Албания, а втората е френската не по-малко развлекателна лента „Моето магаре, моят любовник и аз“ (2021).

От 17 часа в библиотеката започва унгаро-румънската копродукция „Доколкото знам“, а в Културен център „Стара Загора“ полската драма „Никога не плача“ (2020).

След пищната церемония, както писахме, в 19 часа в залата на операта ще се прожектира испанският филм „Алкарас“, а в същия час в библиотеката ще започне френската комедия „Огромна“ (2020), а в културния център френският игрален филм „Събитието“ (2021).

Късните прожекции ще започнат в 21 часа като в зала „Опера“ ще се завърти последният филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“ (2021), в зала библиотека датската игрална лента „Денят, когато умряхме“ (2021), а в залата на културния център също датски филм „Плът и кръв“ (2020).

Входът за всички прожекции по време на петте фестивални дни на „Златната липа“ е на пълно безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора и спонсорите на събитието.