Община Павел баня спечели проект за реновиране на чешмата на освободителите в Габарево

Община Павел баня участва с три проекта в национален конкурс за финансиране на общински проект за реновиране на обществени чешми „30 годинин DEVIN – Доверие във всяка капка”. От всички 54 общини, които са предложили 84 проекта,  петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода, сред които е и един от проектите на Община Павел баня. Това е чешмата, която се намира в село Габарево, на улицата водеща до центъра на селото, по пътя към църквата. Тази седмица кметът на Павел баня Иса Бесоолу подписа договора за реновирането й.
Освободителската чешма е изградена след 1878 година от няколко човека, които не са оставили своите имена, както и конкретна година. Надписът гласи: „В памет на освободителите ни от 1877 – 1878 г.”
Водата идва непосредствено от Балкана, източникът на захранване е извор, каптиран в близост до селото от така наречения извор „Караиванка”. Водата е изследвана и с качества на питейна вода. Ориентировъчният дебит е 11 литра в минута. Село Габарево е известно, като селото със стоте чучура. Освободителската чешма също е символ на Габарево, тя също пее песента на 100 чучура в селото. Но тя е и история, която трябва да се помни и пренася. Тя е памет.
Конкурсът за реновиране на обществена чешма бе обявен на 22 март – Световния ден на водата, и се осъществи съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, имаше възможност да кандидатства с проект за реновирането ѝ.