Край на хартиените дневници, само електронни в училище от тази есен.

Хартиените дневници отиват в историята. Училищата и детските градини ще водят само електронни дневници от тази есен, съобщи Министерството на образованието и науката. От учебната 2022/2023 г. отпадат и воденето на хартиени лични картони. Хартиени могат да останат бележникът и личната карта. Решение за това ще вземат училищните ръководства.

Смяната на хартиения с електронен дневник е изискване от 2016 г. и досега се прилага частично. Директорите можеха да избират един от двата варианта или и двата едновременно.

За да се премине изцяло към електронизация, беше необходимо завършването на националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО), което от МОН уверяват, че е факт и че образователните институции имат всички необходими условия за въвеждането на е-дневника.

За отпечатването на дневници за приключилата учебна година са похарчени около 200 хил. лева. Заявките са били над два пъти по-малко, отколкото през 2020/2021 г.

Училищата ще избират дали да плащат за софтуер на външни доставчици или да работят с безплатните е-дневници в НЕИСПУО. Без значение от избрания вариант, всички дневници ще се съхраняват в PDF формат в модул „Документи за дейността на институцията“ в НЕИСПУО в продължение на 5 г. Те ще бъдат разпечатвани само при необходимост.