Официално приключва строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България

Официално приключва строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България. Министър-председателят в оставка Кирил Петков заминава на еднодневно посещение в Гърция по покана на гръцкия премиер Кирякос Мицотакис и по обяд ще участва в церемонията.

Събитието ще се състои в района на гр. Комотини, където заедно с премиерите на България и Гърция, ще бъде и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Интерконекторът е от голямо значение не само за развитието на регионите ни, но и за енергийната независимост и сигурност на България, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. Газовата връзка Гърция-България ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп на България до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ.

Реализацията на проекта беше започната преди близо 12 години. Към началото на юли основните строителни дейности са завършени, а въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще се реализира след приключване на задължителните административни процедури.

До тогава страната ни ще получава в пълен обем договорените количества азерски газ на временната точка на доставка – Неа Месемврия, уверява правителството в оставка.