Нова маркировка и панорамен кръг на крепостта „Калето“ край гр. Крън

Крепостта, пазила пътищата от Търновград към Пловдив и Боруй/С. Загора/ е на скалистия хребет над Крънската бара. Заемала е площ от около 9 дка,с 3 отбранителни кули-североизточна, източна и южна.Изградена към края на VII в.,върху останките на византийско селище. Използувала се е по времето на Второто Българско царство като основна твърдина на Крънската област/хора/. Превзета при османското нашествие около 1370-74 г.
 

 
Планинарите от Туристическо дружество „Орлово гнездо“ и Спортен клуб „Орлово гнездо 1957“ Жельо Желев, Toдор Пашов, Тончо Нейчев, Цветан Панов, Александър Косев, Стойно Стойнов, Петьо Златев, Жоро Ангелов и Хр. Ангелов, с помощта на кмета на Крън Пламен Георгиев и на Община Казанлък направиха маркировката до историческата забележителност. По жълто- бялата лентова маркировка за 40 минути плавно се излиза на северния ръб на Крепостта, и от там за 2 ч. се отива до Катуните, и за 3 ч.- до х.м Бузлуджа. От Тройния бор на запад, по стръмната зелено-бяла/екстремна/Жельова пътечка в Злия улей, за 30 мин. се слиза в Селската река/Дереазлъ/, а от там, за 1 ч.20 мин.- до крепостта Градовете.
 
На най-високото обгледно място към Розовата долина, Средна гора и Стара планина, бяха изнесени 36 кг сух бетон, 2 кг бързовтвърдяващ се цимент, 15 л вода и 20 кг стоманени елементи. Бе монтиран единственият в България комбиниран панорамен квадрат с азимутен кръг/висок 1,2 метра/, показващ посоките и азимутите до Бузлуджа, Катуните, Руй, Братан, Мазалат, Исполин, Татарската могла, Мегалита. Сложени са стрелки към Крън и Барата и до Бузлуджа, Катуните, Курдана и Селската река. Има и карта/формат А4/ на Пътеката „Крънски крепости и Скално образувание „Мечките“.