Ефективно наказание за мъж, подпомогнал афганистански граждани да преминат незаконно през страната ни

Наказание лишаване от свобода в размер на осем месеца, което следва да се изтърпи ефективно при първоначален „общ” режим, както и „глоба“ в размер на 2000 лева, получи 55-годишния В. В. по силата на одобрено от Районен съд – Чирпан споразумение. Същото е постигнато между обвиняемия, защитника му и Районна прокуратура – Стара Загора – Териториално отделение – Чирпан.

От наложеното наказание следва да се приспадне времето, през което В. В. е бил с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Пред съда обвиняемият, който е осъждан, се призна за виновен в това, че на 22.03.2022 г. на км.180 на автомагистрала „Тракия“, в района на гр.Чирпан, област Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага – сумата от 1050 евро, чрез използване на лек автомобил, противозаконно подпомогнал чрез осигуряване на превоз и транспорт повече от едно лице – седем чужденци, граждани на Афганистан, да преминат през страната ни в нарушение на закона.

В съдебно заседание В. В. декларира, че разбира обвинението и последиците от споразумението. Също така заяви, че доброволно го е подписал и се отказва от разглеждане на делото по общия ред.

По делото е установено, че В. В. поддържал контакт с мъж в Република Турция. От него получил информация за това, че трябвало да превози 7 чужденци от определено място в област Сливен до тунел „Траянови врата“. Уговорката била да получи сумата от 1050 евро или по 150 евро на човек след извършване на превоза. Обвиняемият качил седемте мъже, които го чакали на уговореното място и предприел пътуването по автомагистрала „Тракия“. Полицейски служители спрели за проверка лекия автомобил, тъй като забелязали, че в него се намирали повече пътници от разрешения брой.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.