Инвестиционни проекти и процедури затрудняват граждани и инвеститори в Стара Загора

Много проблеми свързани с одобряване на инвестиционни проекти и процедурите, които затрудняват граждани и инвеститори в Стара Загора от години, постави на специална среща председателят на Общинския съвет Мария Динева. Работна среща бе организирана от кмета Живко Тодоров с гл.архитект Младен Иванов, арх.Мартин Паскалев, Мария Кузманова и представители на Камара на архитектите. Местната власт и специалистите се обединиха да се оптимизират сроковете по всички процедури в строителното направление и те да бъдат спазвани от служителите на общината, както и да бъде направен пълен преглед и актуализация на документите, които общината изисква да бъдат прилагани към всички заявления. Да не се иска нито лист повече, от това което е допустимо по закон. Всички документи, които издава общината,  да се проверяват служебно, а не да се изискват от собственика или инвеститора. За проекти в които няма промяна в присъединяването на външни комуникации, да не се изисква издаването на скица с виза и съгласуването й с всички доставчици на вода и ел.енергия и т.н.
При одобряване, забележки по проекта да могат да бъдат правени веднъж, а не на час по лъжичка, както е в момента. Договорено е скица с отразена регулация – да се увеличи валидността от 6м. на 12м., удостоверение за степен на завършеност – да се увеличи валидността от 3м. на 6 м. и да има възможност собственика да декларира, че няма промяна и удостоверение за търпимост – нотариално заверена декларация да се изисква само ако в нотариалния акт не пише коя година е построена сградата.

Предстои среща с ръководството на ЕВН, на която да бъдат обсъдени взаимоотношенията Община – ЕВН. В момента Общината изисква всевъзможни становища, съгласувания, предварителни договори и т.н, а на въпроса защо и на какво основание, отговора е „от ЕВН го искат” .