На 28 юли от 21 часа на Античен форум „Августа Траяна” Държавна опера-Стара Загора представя „Кармен” от Жорж Бизе.

Диригент на спектакъла е Сунай Муратов. Той е роден в Плевен.Продължава образованието си в ДМА “Проф. Панчо Владигеров” и се дипломира със специалностите хорово и оркестрово дирижиране при профeсорите Стоян Кралев, Иван Вульпе и Иван Бакалов. Като отличен студент е носител на престижната стипендия “Проф. Георги Димитров”.Диригентският дебют на Сунай Муратов е в продукциите на„Вълшебната флейта“ и „Севилският бръснар“ на сцената на Бургаската опера, където работи в периода 1996-1998 година. През 1996 година той е асистент-диригент на Борислав Хинчев в постановката на операта „Еврейката“ от Фроментал Халеви в Софийската опера.Варненската опера е следващият театър, където през 1998-2000 година младият диригент работи. От края на 1999 година Сунай Муратов се присъединява към екипа на Националната опера и балет-Анкара и се утвърждава като един от водещите оркестрови диригенти в Турция. През 2007 и 2009 дирижира Набуко и Лебедово езеро в известния международен фестивал “Аспендос”.Маестро Сунай Муратов е един от утвърдените и високо ценени оркестрови диригенти в Република Турция.

На 28 юли в ролята на Кармен е Петя Петрова,  носител на Наградата „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци /дебютът и в тази роля бе на 18.02.2020 г. на сцената на Държавна опера Стара Загора.

В ролята на Дон Хосе е Георги Динев, утвърден солист на Държавна опера-Стара Загора. Участват още:Валери Турманов, Емилия Джурова, Стоян Буюклиев и др.

Творческият екип обещава завладяваща интерпретация на едно от най-обичаните заглавия в оперната литература. Бляскавата и жизнерадостна музика, огнените ритми, разтърсващата драма за свободата, за любовта и изневярата, за готовността за саможертва, съчетани в едно, са голямо предизвикателство за всеки, който посегне към нов прочит на музиката на Бизе и неговата опера „Кармен”. На 28 юли зрителите ще видят една класическа „Кармен”, в която изобилстват атрактивни и зрелищни решения. Режисьор е Огнян Драганов. Атрактивните балетни платна с участието на балета на Държавна опера-Стара Загора са дело на примабалерината и хореограф Силвия Томова.