Освободителската чешма в Габарево вече е ремонтирана

„Обещах на габаревци, че ще потърся възможности, за да ремонтираме емблематичната за селото Освободителска чешма, и това се случи. Вече жителите и гостите на населеното място ще могат да пият вода от новоремонтираната чешма”, коментира кметът на Павел баня Иса Бесоолу и разказа как на 1 юли Община Павел баня е получила добрата вест, че е спечелила националния конкурс на минерална вода „Devin” за финансиране на общински проект за реновиране на обществени чешми.
От всички 54 общини, които са предложили 84 проекта,  петчленно жури класира 30 предложения за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода, сред които бе и един от проектите на Община Павел баня.
Освободителската чешма е изградена след 1878 година от няколко човека, които не са оставили своите имена, както и конкретна година. Надписът гласи: „В памет на освободителите ни от 1877 – 1878 г.” Това е чешмата, която се намира в село Габарево, на улицата водеща до центъра на селото, по пътя към църквата. Водата идва непосредствено от Балкана, източникът на захранване е извор, каптиран в близост до селото от така наречения извор „Караиванка”. Водата е изследвана и с качества на питейна вода. Ориентировъчният дебит е 11 литра в минута.