Нова техника улеснява работата на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ в Казанлък

Община Казанлък закупи мултифункционален камион ФОРД 1833 със самосвална уредба за нуждите на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“.

Новите технологии на модерната придобивка позволяват висока економичност и пълна приспособимост към различните пътни условия. Техниката, произведена през 2022 година, последно поколение, е с изцяло електронно управление, работи напълно самостоятелно, което спестява труда на поне трима души.

Товарният автомобил е снабден със самосвална настройка, с приспособление за зимно почистване и система за измиване на улиците с воден резервоар.

Камионът разполага с ергономично оборудване за зимно почистване, нови гребло и песъкоразпръсквачка – с два пъти по-голям обем от досегашните. Новата технология спестява в значителна степен зареждане с пясък и сол. Греблото е универсално, с бърз монтаж и демонтаж, с автоматична защита при удар.

Резервоарът за вода е два пъти по-голям от досегашните, близо пет тона, оборудването е мултифункционално за направление на струята на водата, пак не изисква човешка намеса, може да се поливат както зелени площи в паркове и градини, включително по-отдалечени терени, да се мият улици, дори и да се гасят пожари.

Припомняме,  че Община Казанлък закупи две нови мотометачни машини – последно поколение, които вече тръгнаха по казанлъшките улици.

Машините са с нова технология на мултифункционалност и са много мобилни, което ги прави изключително подходящи за градска среда, дори и за по-тесни улици и тротоари, както и паркове и градини.

Екологични и компактни, новите мотометачни машини са и много икономични – харчат два пъти по-малко гориво и многократно по-добро качество на улично почистване от досегашните.

Мотометачките са с повече четки, което дава възможност за извършване на много повече дейности. Обсегът на четките е значително по-голям. Двете странични четки са комбинирани с трета с максимална ширина на метене от близо 4 000 мм. Хидравлично системата за метене може да бъде премествана в лявата или дясната страна на метачната машина до 400 мм. Разполагат и с различни водоструйки, с устройство за измиване и сметосъбиране, включително на листа през есента. Резервоарите са от стомана, което ги прави годни за работа и с дезинфектанти на тротоари и улици (както се наложи през пандемичните две години). Контейнерите са разделени на такъв за чиста вода и отделно – за сметосъбиране.

Закупуването на двете нови мотометачки е финансирано от събраните средства от такса „Битови отпадъци“ /ТБО/ след провеждане на Обществена поръчка. Осъвременяването на техниката на Общинското предприятие продължава.