Интерконекторът между България и Гърция трябва да бъде завършен до средата на септември

Интерконекторът между България и Гърция трябва да бъде завършен до средата на септември. Това заяви министърът на регионалното развитие след проверка на място. Иван Шишков с началникът на ДНСК Деляна Панайотова инспектираха хода на строителните дейности на газовата връзка  Гърция – България. На инспекцията присъстваха и всички строители на обекта.

След инспекцията министър Шишков отчете напредък в строителството на интерконектора Гърция– България. Има довършителни работи ,свързани основно с противопожарните изисквания ,които ще бъдат готови тази седмица.

“Това са в двете акумлаторни имаше да се слагат едни вентилатори. На едното е сложено, другото не е сложено, строителят обеща до вторник-сряда да бъде сложено. Другият проблем, който имаше недовършен това беше със защитата на конструкцията във връзка с пожарните изисквания – там се работи”.

Регионалният министър се надява до края на седмицата всички документи за извършеното строителство да бъдат предоставени и да бъде подписан акт 15. Той е получил уверение от фирмата, която ще експлоатира интерконектора, че има готовност да се въведе в търговска експоалтация и да потече газ.

Кранът на интерконектора е отворен, азерският газ се очаква да тръгне от Комотини по 183 – километрово трасе с капацитет три милиарда кубически метра до Стара Загора. От средата на юни, тръбите са запълнени с тестови количества природен газ.