Над 75% от българите трудно свързват двата края

Българинът изпитва значителни затруднения при покриване на ежедневните си разходи. Това сочат данните, публикувани от Националния статистически институт (НСИ). През второто тримесечие на 2022 г., както и през предходните две тримесечия, делът на хората, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, е относително висок – над 75%.

С известни затруднения са над 37.% от българите, 28 и половина % определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.9% – като много трудно.

Доходите на повечето домакинства остават без промяна, става още ясно от данните на Националната статистика . През второто тримесечие на 2022 г., за 73% от българите доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите са посочили 19.2% от хората.

Основните причини за увеличение на доходите  са увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране или преизчисляване на заплатата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца са посочили 7.7% от българите, като основните причини са загуба на работа, безработица или фалит на собствена фирма и намаляване на работното време, надницата или заплатата.