Пъстър бе първият учебен ден в Стара Загора

На обновени сгради прекрачиха прага възпитаниците на две старозагорски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ на 15 септември. Пъстри тържества допринесоха за приповдигнато настроение и безброй детски усмивки, развълнувани родители и горди учители.

„Привилегията да бъдеш на 15 септември в едно от най-значимите училища на нашия град  носи изключително вълнение. Благодаря днес на всички родители, учители, поели несгодите на ремонтните дейности. Този ден ще бъде помнен дълго. Видях как бивши и настоящи учители, родители, строители направиха всичко възможно, за да се съберем днес и отбележим този така празничен ден. Тази нишка между поколенията учители ражда неразрушимата връзка, която държи образователната система жива. Умелото управление на училището и приемствеността ще се доказва и занапред с добри резултати“, обърна се към гостите на празничния ден в СУ „Васил Левски“ зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Мили първокласници, този ден ще бъде неразделна част от албума на вашите спомени – нека досегът ви с науката не спира през годините. Скъпи родители – бъдете до децата и учителите, това е тайната на успеха“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че предстоят дребни довършителни дейности, както и ремонт на двора на училището. Ще бъде изграден и иновативен STEM център.

„Изключително щастлива съм да ви поздравя от името на Общински съвет с днешния празник. Пожелавам на всички ви да имате присъствена нова учебна година. Бъдете здрави! Скъпи деца – бъдете силни и любознателни, с желание трупайте знания, защото доброто образование е основната предпоставка утре да бъдете успешни хора“, каза Мария Динева, председател на ОбС – Стара Загора по време на официалната част на събитието.

„Добре дошли! Днес за всички нас е двоен празник – сбъдна се една дългоочаквана мечта, виждаме училището си ново, обновено, с модерна и красива среда. Благодаря на Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, че за пореден път показа отношението си към образованието и към децата. Благодарности изказвам на ресорния зам.-кмет Иванка Сотирова, която винаги е до нас с подкрепа и съвет, на началника на Регионалното управление на образованието Милена Йолдова, която също ни оказа помощ и прояви разбиране. Не на последно място – на строителната фирма, която реализира проекта за обновяване на сградата ни. Огромната ми благодарност в този ден е и към всички колеги и родители, които заедно допринесоха за пъстротата на днешния празник“, каза в словото си директорът на училището Лина Борисова. „Мили деца, вие ще прекрачите прага на първото ваше училище, с пърия учител – вслушвайте се и го обичайте. Той ще е до вас – ще ви пази, подкрепя и учи“, добави тя.

Празничната програма започна с водосвет и продължи с букет от песни и танци, изпълнени от възпитаници на старозагорското училище, носещо името на светлия исторически образ Васил Левски.

Ремонтите на двете старозагорски училища, които днес отварят врати след обновяване, са на стойност над 4 млн. лева.

Лентата на новата сграда бе прерязана и в СУ „Христо Ботев“. Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI ОУ „Николай Лилиев“ се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!“, каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III ОУ „Кольо Ганчев“ и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.

С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на НУМСИ „Христина Морфова“ зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15-ти септември бе и гл. архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в ППГ „Гео Милев“ и ПГСАГ „Лубор Байер“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в СУ „Иван Вазов“ заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

Общински съветници и представители на различни институции също бяха сред официалните лица на пъстрите тържества в старозагорските училища.

Първокласниците получиха музикален диск “Подадена ръка”, специално издание по музика и текст на Почетния гражданин на Стара Загора фолклориста акад. Крум Георгиев, както и поздрав от кмета на Общината Живко Тодоров.  Сред подаръците за най-малките имаше и тетрадки от Фен клуба на ФК „Берое“, както и безплатен билет за предстоящия мач с ФК „Левски“.