Драстично поскъпване на млечните продукти

Млечните продукти са с най-голям ръст на цените сред хранителните стоки. Кашкавалът е поскъпнал с около 47% за една година, при сиренето – 57%, маслото – с 39%, а киселото мляко – с около 40%. Така средно по борсите цените на млечните продукти да се увеличили с 40-50% от миналия ноември до сега.

Така вече за килограм кашкавал плащаме средно над 17 лева, докато преди година цената е била малко над 12 лева. Сиренето стана средно 11.40, докато преди година си го купувахме за 7.80 лева, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата .Производителите на млечни продукти обясняват поскъпването с двойно нарасналите разходи за изхранване на животните и за преработка на млякото. Увеличават се и транспортните разходи за извозване на суровината до мандрите. Поскъпнали са и торовете, в някои случаи до 7 пъти.

Изкупната цена на суровото мляко вече е 1.20 лева за литър, казват още производители.. При това положение не може да се произведе кашкавал под 18 лв. за килограм. Само имитиращи продукти може да са толкова евтини, твърдят те. Има още марж за поскъпване на българските млечни продукти, смятат земеделски експерти. Според тях, високите цени на дребно ще предизвикат увеличаване на вноса както на суровина, така и на готова продукция, което ще намали българската стока в магазините.