Работна група търси липсващи лекарства

В едноседмичен срок членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването да изпратят своите предложения до Министерството на здравеопазването за решаването на проблема с недостига на лекарствени продукти. Това решение беше взето на първото заседание на сформирания от министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съвет, чиято цел е да засили контрола върху обезпечаването на българските пациенти с лекарства.

В рамките на съвета бяха обсъдени възможностите за оптимизиране прилагането на Закона за здравето и европейското законодателство в областта на лекарствоснабдяването. Предмет на разговори бяха още верификацията на лекарствените продукти, Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА), както и причините за недостига на отделни лекарствени продукти у нас. Представителите на здравните власти, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването бяха категорични, че всеки конкретен случай на липсващо лекарство трябва да бъде разглеждан самостоятелно, доколкото причините за недостига са от различно естество.

Специализирана електронна система следи и анализира наличността на лекарствените продукти в Позитивния списък (медикаменти, които се покриват от здравната каса, здравното министерство и болниците) в аптеките, складовете на търговците на едро и при самите фармацевтични компании. Системата работи автоматично и следи общо 5000 позиции, включени в списъка.