Русия санкционира “Арсенал” Казанлък

Русия наложи санкции на “Арсенал” Казанлък и още 13 военни предприятия. Това стана ясно от списък, публикуван на сайта на руското правителство. Санкционирани са общо 74 компании от 11 държави.

Всички компании са от страните, които Русия посочи за “неприятелски” заради санкциите, които и наложиха за военната агресия срещу Украйна. Освен от България, санкционираните фирми са от Германия, Полша, Словакия, Литва, Чехия, Великобритания, САЩ и др.

На руските компании е забранено да търгуват със санкционираните компании. Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество може да дава изключения за отделни сделки.Освен Арсенал има и още една казанлъшка фирма – Ю МЕ ТЕ .

Публикуваното решение допълва вече съществуващ списък със санкции от 11 май. То влиза в сила в деня на публикуването – 8 ноември.

Санкциите срещу българските компании в областта на военната промишленост идват няколко дни след като парламентът реши България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна.

С решението си депутаитие възложиха на правителството да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, съобразена с възможностите на България, в рамките на един месец. Украинският посланик в България съобщи, че Киев е поискал от София системи за противовъздушна отбрана, зенитно-ракетни комплекси, гаубици и снаряди.

Всички останали държави, които са санкционирани от Русия, предоставят военна помощ на Украйна. България досега не е дарявала оръжия и боеприпаси на страната. По-рано се появиха данни, че произведено в България въоръжение стига до Украйна през други страни.