Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора 2022

23 ноември /сряда/

19:00

Регионална библиотека “Захарий Княжески”

SUONOS ALBANICUS

Гласовете на Албания

Песни и композиции от Албания и Косово

Беса Лугичи BESA LLUGIQI Soprano – сопран

Абигеила Вощина – цигулка

Висар Кучи – цигулка

Херида Дуро Dr. Herida Duro – виола

Марио Гуралуми Mario Guralumi – виолончело

“СУОНОС АЛБАНИКУС”

Песни и композиции от Албания и Косово

Проектът “Suonos Albanicus” дава представя образци на културата в Албания и Косово, традиционна градска народна песен, обработена съвременна музика.

Ансамбълът вече има изграден профил с национални и международни изяви. Репертоарът на изпълнителите, освен класическата традиция, обхваща различни жанрове, вариращи от традиционните албански песни до съвременни музикални стихове, изпълнени с един специален вкус.

Беса Лугичи

От самото начало публиката в различни страни беше впечатлен от нейния красив и култивиран глас, вроден усет за музикална линия, nayrale legato и естетическа интерпретация, както е определена от журито международен в международния конкурс „Елена Николай“, където Беса получи наградата Гран При.

Беса Лугичи има в репертоара си Дона Елвира от “Дон Жуан” (Моцарт), Лаурета “Джани Скики” (Пучини), Мими от “La Boheme”, Лиу от “Турандот” (Пучини) и Лучия от “Лучия ди Ламермур” (Г. Доницети), Виолета Валери “Травиата” (Верди), През 2019 г. дебютира в ролята на Таис от едноименната опера на Масне в Гданск, Полша, както и в ролята на Инес от операта “Африканката” от Майербер. Участва с концертни рецитали в Люксембург, Скопие, Белград, Хърватия, Прищина и Лондон, Рим, Милано, Пиза, Неапол, Торино, Токио, Мюнхен, Париж, Амстердам, Тирана,

Лондон, Загреб, София, Полша и др. Беса Лугичи учи във Факултета по изкуства в Прищина при проф. Ахмет Дергути и продължава обучението си при проф. Мария Муратовска във факултета по Музикално изкуство в Скопие.

Ансамбълът SUONOS ALBANICUS Началото на формацията е поставено през 2000 г. по инициатива на няколко изявени  студенти от Университета по изкуства в Тирана. Всеки от тях се откроява с виртуозна изпълнителска техника и собствен индивидуален стил. През годините усъвършенстват своето майсторство в различни реномирани академии по изкуствата в Европа. Това им позволява да съчетават финото звучене на камерния ансамбъл с традиционното албанско музикално изкуство. С многобройни участия в Албания и в чужбина, те продължават да поддържат уникална отдаденост на камерна музика.

Абигейла Вощина

След като учи в лицея “Джордан Мисха”, Абигеила Воштина завършва цигулка в Консерваторията “Джузепе Верди” в Милано с отличие.Учи едновременно в Академия “Киджана” и Музикалното училище във Фиезоле, получава почетни грамоти и отличия. Има интензивна кариера като цигулар в най-известните италиански театри, с най-добрите диригенти в света от ранга на Шайи, Маазел, Ростропович, Гати, Терминаков, Дютоа, Мазур и др.Завръща се в Албания като артистичен директор на Националния театър за опера и балет от 2013 до 2021 г. Записва за най-известните звукозаписни компании в света като Decca, Deutsche Grammaphon, Tactus и др. През май 2020 г. е удостоена със званието Кавалер на „Звездата на Италия“. От декември 2021 г. работи като консултант по въпросите на културата към правителството на Албания по националния училищен проект „Изкуство и занаяти“. От 1 юли 2022 г. поема длъжността директор на Националната опера, балет и фолклорен ансамбъл.

Висар Кучи

Концертиращ цигулар, концертмайстор на Косовската филхармония, редовен член на Mannheimer Philharmoniker и бивш доц. по цигулка в Прищинския университет. Изявява се като солист, гост-концертмайстор и изпълнител в ансамбли за камерна музика, свирейки с диригенти, оркестри, ансамбли и изпълнители като: Филип Тондр, Клеменс Рейв, Олга Задо, Роберт Ковалски, Патриция Месана, Манхаймска филхармония, Junges Ton Künstler Orchester, Балкански камерен Оркестър, Оркестър без граници, Фернандо Брионес, Клаудио Бюхлер, Тошио Янагисава и Боян Виденоф. Фестивалните му участия включват: Klangzeit, Münsterlandfest, Off Europa Festival, ReMusica, Dam Festival и Chopin Fest.

Херида Дуро

Има завършена бакалавърска и магистърска по виола и камерна музика в Университета по изкуствата, в Тирана, както и бакалавърско обучение по право в Университета на

Тирана /2011/. Получава академичната степен доктор по философия в департамент “Културно наследство“ във Филолого-историческия факултет. От 2008 г. е публичен служител на албанската публична администрация, работи в Министерството на културата на Албания като ръководител на сектор „Артистично творчество“, а от 2014г. като директор на Дирекцията за политики и стратегии за културно развитие.

Има богат опит в културния сектор и в институционалния контекст като външен преподавател в Университета по изкуствата в Тирана, член е на Съвета за култура на Община Тирана, член на художествения съвет на директорите на Националния театър на Опера и балет, член на работни групи за различни международни културни проекти и участва като интерпретатор в различни музикални формации в родината си и в чужбина.

Цялото нейно обучение и професионален опит не са посветени само на създаването и укрепването на мрежи в областта на изкуството и културата; да следва най-новите тенденции  в областта на културата и развитието на музикално-сценичните институции, но също и към музикално-изпълнителското изкуство. От 1999 г. Херида Дуро свири в международни оркестри като “Classica Italiana” Symphony на Пиемонте, Савона, Вале д’Аоста, Младежки оркестър “Allegretto Albania”, Камерен оркестър Unite Europe, “Domes” и “Haute Auvergne” Франция, The Jurassien Оркестър в Швейцария под диригентството на легендарния Енио Мориконе, Енрико Диндо, Петер Лукас Граф, Марчело Рота, Ренато Серио и ръководи свой струнен квартет, който се представя не само в Албания, но и в Европа. Участва като виолист в концертите на Андреа Бочели в Орвието Италия (2017) и Монте Карло (2021).

Марио Гуралуми

След като завършва обучението си в училището по изкуства “Jordan Misja” в Тирана, Марио Гуралуми има възможност да продължи обучението си по виолончело в Музикалната академия на Ньошател, Швейцария, където завършва в класа на проф. Лука Аешлиман. Междувременно участва в различни магистърски курсове при проф. Франсоа Ги (Швейцария), Клод Щарк (Германия) и Ален Майнер (Албания). Участията в различни състави му позволяват да концертира в Швейцария, Австрия, Италия, Русия, Корсика, Сърбия, Косово и Македония. В момента живее и работи в Албания, където от 2008 г. е член на оркестъра на Националната опера и балет в Тирана. Пристрастен към камерната музика, той си сътрудничи с албански и чуждестранни музиканти в различни формации. Участвал е в много значими дейности, сред които можем да отбележим сътрудничеството с „АртЛинк” като ментор при подбора на нови таланти на балканско ниво.

Първият опит с визуален артист е записан през 2010 г. в проекта „Пътуване между Тирана и Женева“, където той участва в пърформанс с г-жа Мадалена Ченоли. От 2014г. той е член на триото “ENTR” ACTE и артистичен директор на фестивала Berat Multicultural, който отбеляза шестото си издание.

От 2012 г. заема длъжността президент на сдружение “АРТПЛЮС”, с което развива множество дейности. През 2020 г. си сътрудничи с известни артисти: Ориада Ислами в създаването на видеото „Breath“, което получава 2 международни награди „Best International Music Video – Breath Venice Short 2020 California“ и „Best Screendance Short Indie International LA 2021“.