В област Стара Загора жените са повече от мъжете

В област Стара Загора жените са повече от мъжете. Населението в област Стара Загора към 31 декември 2021 година е 307 140 души, от които 148 455 са мъже, сочат данните на Националната статистика.

Тенденцията за повече жени се запазва както в градовете, така и в селата от област Стара Загора . Абсолютно равенство на половете има в община Опан, в която има най-малък брой живеещи – 2734. В болничните заведения в община Стара Загора от началото на 2022 година са се родили 1712 бебета, като 860 са момченцата, а 852 са момиченцата, казаха от дирекция „Гражданско състояние” в местната администрация. По данни на Националния статистиески институт за 2021 г. личните имена на мъжете са над 30 хил., а на жените – близо 40 хиляди. Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги, Иван и Димитър. Следват Николай, Петър и Александър. Най-често срещаните мъжки мюсюлмански имена са Мехмед, Ахмед и Мустафа, сочат данните.

За поредна година най-предпочитаното име сред новородените момчета през 2021 г. е Александър. При новородените момчета наред с традиционните имена Георги , преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин , Даниел и Виктор. Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе като Борис, Симеон, Самуил. Най-разпространените мюсюлмански имена при момчетата и през 2021 г. са Мерт и Емир. Най-популярното мъжко име в община Стара Загора е Иван като броят на мъжете, които го носят е 4723.