9 души са помилвани от президента

За последната една година са помилвани 9 души. Повечето от тях са получили висшата държавна милост заради изключително тежкото си здравословно състояние.Това сочи регистъра на Указите за помилване . Основен принцип на този инструмент е, че той не може да бъде ползват за преразглеждане на присъди. Освен това обичайно се последява дали са изчерпани съдебните механизми, какъвто е условното предсрочно освобождаване.

С указ от миналия декември е помилван 76-годишен мъж, осъден за причиняване на смърт по непредпазливос. Той е осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок и 3 години лишаване от право да упражнява професията си. Тъй като е в много тежко здравословно състояние, е помилван с остатъка от наказанието лишаване от право да упражнява дейността. Висшата държавна милост е получил и 52-годишен мъж с основно образование и без професия, който е осъден на 2 г. затвор за измами, извършени при условията на опасен рецидив и в особено големи размери. Той е помилван с остатъка от 10 месеца, които са му оставали да излежи. Човекът е онкоболен, след няколко операции и химиотерапия и редица придружаващи заболявания.

Следващият помилван също получава милост заради много тежкото си здравословно състояние с тежки и необратими последици. Той е на 33 години, осъден на 10 месеца затвор за държане на наркотици. Не става ясно каква част от наказанието си е изтърпял, но е помилван с остатъка.

34-годишен, осъден за маловажен случай на кражба на пробация, е следващият помилван заради тежко здраве.

С указ от същата дата милост получава и тежко болен 50-годишен мъж, осъден на 8 месеца затвор за шофиране след употреба на алкохол, повреда на чужди движими и недвижими вещи и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

През септември т.г. е помилван 65-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за умишлено убийство. Опростен му е остатъкът от наказанието – 6 години и 9 месеца. Освен че има рак, човекът е и с тежка деменция и е агресивен.

Със същия мотив е помилван да не излежи оставащите му от присъдата 2 г. и 11 м. 67-годишен мъж, осъден на 3 години и половина затвор за измами в особено големи размери.

Два от случаите на помилвани, не са на хора с тежки здравословни проблеми. Единият е на 51 г. Осъден на общо 2 години затвор за наркотици по няколко дела (. Наказанието на мъжа е от 2000 г. “като междувременно не са предприемани действия за привеждането на тези присъди в изпълнение”, пише комисията. Според нея това, че са минали повече от 20 години, без да е искано изпълнението на присъдите, поставя под сериозен въпрос въобще смисъла на изтърпяване на такова наказание след такъв дълъг период на бездействие. “Междувременно молителят и семейството му са се установили от над 5 години легално в чужбина, където съпрузите работят, а детето посещава училище и има сериозни спортни успехи. Интеграцията им там е успешна, а поведението – законосъобразно”, пише още комисията. Човекът е помилван изцяло през октомври т.г.

Помилван със замяна на наказанието доживотен затвор без замяна с доживотен затвор със замяна е 53-годишен мъж, осъден за грабеж, придружен с убийство и придобиване и държане на незаконно огнестрелно оръжие. Човекът е в затвора от повече от 20 години. За този период “преминава през сериозна трансформация в личностен и поведенчески аспект”, мотивира се комисията. И допълва, че има трайна положителна промяна в поведението и нагласите на осъдения – критичен е към извършеното, разкайва се, а поведението му е стабилно.

След  като вече е осъден само на доживотен затвор, убиецът ще има право да иска от съда и предсрочно освобождаване, когато изтърпи 30 години зад решетките.