“АНА КАРЕНИНА” – балетният спектакъл на световния хореограф Лео Муич, по музиката на Чайковски и романа на Толстой гостува в Опера Стара Загора на 10 декември

Спектакълът „Ана Каренина” на водещия хореограф Лео Муич гостува на сцената на Опера Стара Загора на 10ти декември от 19:00 часа. Гост-солисти на Международната балетна трупа на Опера Пловдив са премиер солистите на Софийска опера и балет – Марта Петкова и Никола Хаджитанев, и Гилерме Алвеш – премиер-балетист на Хърватски народен театър, Загреб.

Значителна роля в „Ана Каренина” е отредена и на оркестъра на Пловдивската опера, който интерпретира гениалната музика на Чайковски под палката на маестро Диан Чобанов. Солист на оркестъра е виртуозната цигуларка Лия Петрова.

Въпреки познанството си с Толстой, Чайковски никога не е създал музика по негови романи. Музикалната партитура на балетния спектакъл включва части от Симфонии Nо 5 и Nо 6 и Концерт за цигулка и оркестър.

Лео Муич е поставил свои хореографии в Американския балетен театър, Парижката опера, Щатсбалет Берлин, Национален театър Токио, Националните театри в Унгария, Словения, Хърватия и Сърбия. Той разказва „Ана Каренина” чрез изразните средства на неокласическия балет с изразена чистота и индивидуалност на израза.

Балетната трупа на Опера Пловдив представи премиерата на „Ана Каренина” в рамките на фестивала Opera Open 2022, гостува на Фестивала „Сцена на вековете” на крепостта Царевец и ще открие официално Новогодишния музикален фестивал в НДК в средата на декември.

Билети за гастрола на „Ана КАренина” в Стара Загора се продават на касата на Операта и мрежата на Ивентим.