9 издание на Световния конкурс за детска рисунка на фондация “Малък Зограф” се проведе в Казанлък

В града на розите се проведе 9 издание на Световния конкурс за детска рисунка на фондация „Малък Зограф“. Домакин на събитието бе Художествената галерия – Казанлък.

Темата на конкурса бе озаглавена „Пролет, лято, есен, зима“, а участващите деца бяха на възраст от 4 до 18 години от 60 страни.

Официалната церемония бе открита от управителят на фондацията Иван Иванов и уредникът на галерията Катя Христова. Прочетено беше и специално поздравление от името на министъра на културата проф. Велислав Минеков.

Наградите на участници от над 30 страни бяха връчени от Лилия Цонкова, заместник-кмет в Община Казанлък, и Сребра Касева, началник-кабинет на кмета.

С две специални награди „Малък Зограф“ и отличието на Пепа Боянова бяха отличени Пхонпханса Гангджумпа от Тайланд и единадесетокласничката Ангелина Стойкова от Казанлък. Златни медали от фондацията получиха и заслужили казанлъчани – художничката Веса Вълова, художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов, директорът на Художествената галерия д-р Пламен Петров и физикът Теодосий Теодосиев.

На церемония присъства посланикът на Индия в България Санджай Рана, представители на общинска администрация, участници и техни ръководители.

Наградени рисунки от предишни издания бяха дарени на местната детска градина „Буратино“ към завод „Арсенал“, на ОУ„Георги Кирков“ и Държавното горско стопанство в Казанлък.